Koopwijzer


Wanneer je aan een nieuwe stap toe bent in je fotografische ontdekkingsreis en je wil met filters gaan werken, dan kom je een grote diversiteit aan filters tegen, maar wat heb je nodig? Waar ga je mee beginnen? Heb je graduele filters nodig en hoe zit het met variabele dichtheid ofwel ND filters en hoe licht of donker moeten ND filters zijn? Met deze Aankoop gids willen wij u op weg helpen om de juiste filters aan te schaffen.
We gaan beginnen met vaste f-stop neutrale dichtheid (ND) filters. Elk ND filter vermindert het licht wat de sensor van je camera bereikt. De sterkte wordt weergegeven met een getal van f-stops. Hoe hoger het getal, hoe minder licht er doorgelaten wordt naar de sensor.

*Verschillende voorbeelden gemaakt met Kase filters door ambassadeur Marcel van Balkom,  Links een opname gemaakt tijdens de ijsland tour op het strand van Vik, het ND64 filter geeft het schuim en water op het zwarte strand dynamiek. Rechts een opname tijdens een koude morgen in NP de Biesbosch, deze opname is gemaakt met een CPL en een reverse-gradual 0.9.


Wist je dat filters kunnen zorgen voor meer details, kleur en contrast in je foto?

3 – stops of ND8
Een 3-stop ND8 filter is geschikt voor bv bruiloften, portretfotografen en videografen, maar ook zeer nuttig voor landschappen waar geen lange sluitertijden nodig zijn. Bij het fotograferen van bruiloften, portretten of filmen, waar je een kleine scherptediepte combineert met een lage ISO, dan krijg je de mooiste foto’s. In een helder verlichte omgeving, zal de 3-stop ND8 filter je de gelegenheid bieden om met een maximaal open diafragma te fotograferen, met behoud van een lage ISOwaarde 100-200 en een snelle sluitertijd, om beweging te bevriezen.

Landschapsfotografen zien de 3-stop filter vaak over het hoofd, maar deze kan toch zeer nuttig zijn rond zonsopgang en zonsondergang, waar je geen lange sluitertijden wil, om de wolken partijen vast te leggen en meer impact op je foto te creëren. Een 10-stop filter is vaak niet geschikt voor zonsopgang en zonsondergang, omdat het vaak verder gaat dan het ideale belichtingsbereik en kan resulteren in sluitertijden, die ervoor zorgen dat de wolken door beweging niet scherpt gefotografeerd worden.

 

Voor de beste kleurervaring of dynamiek in een waterval is het niet altijd noodzakelijk om een ND64 of ND1000 te gebruiken. Het stapelen van kleuren of dynamiek geven aan een waterval kan soms zelfs beter zijn als je een minder sterk ND filter gebruikt. In beide gevallen hierboven is een ND8 gebruikt.6 – stops of ND64
Het 6-stop ND64 filter is de een na beste vriend van de landschapsfotograaf, direct na zijn onlosmakelijke statief. Dit filter is het meest gebruikte en veelzijdigste vaste ND filter, ideaal voor iedereen die met lange sluitertijden zonsopgang, zonsondergang, watervallen en bewegend water wil fotograferen. Wanneer een landschapsfotograaf beperkt is in het meenemen van uitrusting, zal dit filter toch altijd meegaan in zijn tas. Het filter creëert het dromerige, wazige effect op het stromende water en de jagende wolken. Het wordt ook vaak gebruikt in stedelijke omgevingen, waar je menselijke aanwezigheid wilt verminderen in je compositie.
Wanneer je voornamelijk landschappen fotografeert, dan wordt het ND64 filter zeer sterk aanbevolen. Iedereen die op zoek is naar kust-, stedelijke omgevingen en abstracte foto’s, die kan beter kiezen voor een 10-stop filter. Echter het is ook te overwegen om met een 6-stop filter bij een lage ISO van 50-100 te fotograferen, of een3-stop en een 6-stop tezamen te gebruiken voor een grotere veelzijdigheid.

 


10 – stops of ND1000
Het 10-stop ND1000 filter is een must voor iedereen, die overweegt om met lange sluitertijden langs de kust, abstracte zwart wit, of in stedelijke gebieden met lange sluitertijden te gaan fotograferen, vooral in heldere lichtomstandigheden is dit filters het best toepasbaar.

Met een 10-stop ND filter kom je uit op belichtingstijden, die vaak het maximum, van meestal 30-60 seconden wat een DSLR-camera standaard aan kan, overschrijd. Dit betekent dat je met behulp van de Bulb stand of met een externe afstandsbediening je sluitertijden moet instellen, omdat je meestal in enkele minuten werkt en niet meer met seconden. Indien je gebruik maakt van een systeem camera heb je dit probleem vaak niet en zijn sluitertijden mogelijk tot wel een uur. Door deze lange sluitertijden kun je dramatische resultaten bereiken, als de compositie en de techniek goed worden uitgevoerd. Daarnaast breng je het element tijd in je beeld wat je opname een extra dimensie geeft.

Samengevat, de 10-stop ND filter is niet geschikt voor zonsopkomst en zonsondergang en is vaak niet de primaire keuze voor landschapsfotografen dat is namelijk het 6-stops ND64 filter. Vaker is de ND1000 de keuze van fotografen, die aan de kust werken en de sluitertijden aanzienlijk willen verlengen en schone, minimalistische composities willen vastleggen.
16 – stop ND64000
 Het 16-stopND64000 filter kan worden beschouwd, als een specialistisch filter, dit wordt bijna uitsluitend gebruikt door landschapsfotografen, die hele lange sluitertijden willen gebruiken, om etherische filmachtige beelden te creëren.

Een 16-stop ND filter wordt bijna uitsluitend gebruikt in kust- of stedelijke omgevingen, om met zeer lange sluitertijden van minutenlang te fotograferen. Op deze manier van fotograferen heb je ook nog graduele filters nodig om de balans van het licht over de compositie te regelen.De keuze voor dit filter vereist vaak meer vaardigheden met de camera, met een verhoogd gebruik van nabewerking met programma’s zoals Photoshop om belichtingen te mengen en te stapelen.
Soms kan men met deze manier van fotograferen veel last krijgen van kleurzweem. Vooral goedkopere Hars & Resin-ND filters kunnen de kleurbalans heel nadelig beïnvloeden met kleurzweem over de foto. 

Kase Wolverine glas filters veroorzaken nauwelijks en bijna onmeetbare kleurzweem en zijn daardoor heel aangenaam om mee te werken en het betekent ook een besparing van tijd in de nabewerking, bij het niet hoeven fixen van kleurzwemen. Om deze reden zou je de 16-stop ND filter moeten gebruiken, want hier kun je met een gerust hart op vertrouwen op de kwaliteit die in diverse vergelijkbare testen in de UK zijn bewezen. Kase heeft verschillende best buy awards gewonnen als meest kleur neutrale filter.


Variabele Dichtheid of ND Filter
Variabele dichtheid filters (VDF) hebben vaak slechte kritieken of worden vaak, als introductie gebruikt op filters en fotograferen met lange sluitertijden, maar deze filters krijgen vaak veel kritiek om de verkeerde reden.
Een filter met variabele dichtheid maakt gebruik van twee roterende polariserende lagen glas, om het licht, dat naar de sensor gaat te verminderen en vanwege deze variabele lagen hebben sommige filters nog een achter laag. Kruispolarisatie (een grote X over de foto) en vignettering rond de hoeken, terwijl je het filter draait, om polarisatie te verhogen en het licht dat de sensor raakt te verminderen, zal altijd gebeuren op een variabele dichtheid filter. Ongeacht het merk of het prijskaartje, dat eraan hangt, maar sommige filters zijn verder ontwikkelt en hebben hier minder last van. Met het toevoegen van stopmeters, om te voorkomen, dat de gebruiker het filter boven de minimum- of maximuminstellingen draait en de dichtheid waarin de filters werken, vermindert. Bijvoorbeeld: 2-8 stops, in plaats van 1-10 stops.

Bovendien is het gepolariseerde glas van een variabele dichtheid filter anders dan van een traditionele CPL-filter, die wordt gebruikt om verblinding en schittering te verminderen of kleuren in de lucht en het landschap te verzadigen. Dus als je een polarisering effect wilt bereiken, dan heb je een CPL nodig.

Een filter met variabele dichtheid is het meest geschikt voor videografen, hierdoor kan de gebruiker het filter snel draaien zonder dat hij vaste f-stop-filters hoeft te verwisselen, waardoor het sneller en gemakkelijker wordt om continu door te gaan met filmen zonder de beelden te stoppen, en ondertussen bereikt je nog steeds een kleine scherptediepte en behoud een constante sluitertijd voor video bij fel licht.

Voor fotografen kunnen sommige bovenstaande voordelen nuttig zijn, bij bruiloft en portretfotografie, om zo snel mogelijk een aanpassing te maken op het filter, dat op de voorkant van je lens zit geschroefd. Zonder dat je tijd verliest en een belangrijk shot mist. Echter, magnetische cirkelvormige filters zijn misschien een betere oplossing voor fotografen in deze categorie. Kase magnetische circulaire filters zijn inmiddels een begrip en uniek op de markt. Het systeem is light, snel en makkelijk te monteren en te gebruiken waardoor deze zeer geliefd zijn bij landschapsfotografen die fotograferen in onherbergzaam of koude gebieden, zelfs dan zijn deze filters met koude handen snel te verwisselen. 

Wat landschapsfotografen betreft, kunnen degenen die lange belichtingen willen vastleggen, zonsopgang of zonsondergang een filter met variabele dichtheid gebruiken, maar er kunnen aanvullende methoden nodig zijn, om de impact van de kruispolarisatie te verminderen door middel van belichtingsmenging en het creëren van composieten, waarvoor kennis van nabewerking vereist is.

De variabele dichtheid filter kan voordeel opleveren voor degenen die op zoek zijn om snel te schieten, in veranderende lichtomstandigheden en op zoek zijn naar gemak en het niet hoeven meenemen van verschillende filters.


Gradueel filter of GND
GND-filters hebben een gradatie (gradiënt), die varieert in sterkte en dichtheid over het oppervlak van het glas filter. De filters zijn vaak voor de helft ND filter en de andere helft is helder, de overgang wordt aangeduid als zachte rand(soft), gemiddelde rand(medium), of harde rand(hard). Ook zijn er filters, die voor de helft ND zijn, maar toch aan de bovenzijde weer lichter worden, Reverse GND filter, of alleen in het midden een ND strook hebben, Center GND filter.

Een zachte rand S-GND filter is het meest geschikt voor bergachtige, bosrijke of stedelijke omgevingen, waarvan de horizon geen vlakke rechte overgang heeft. De zachte rand van het GND-filter geeft een zachte overgang in het verloop van licht naar donker.
Een medium rand M-GND filter kan ook gebruikt worden in soortgelijke gebieden als bij de S-GND, maar voorzichtigheid is geboden, want je moet oppassen voor donkere lijnen die over bomen of gebouwen kunnen ontstaan. Echter is in west-Europa en dus ook Nederland een medium gradueel filter erg breed toepasbaar.

Een harde gradueel filter ofwel H-GND filter is het beste te gebruiken in open gebieden, waarop er niets aan de horizon staat, zoals kustlijnen en open vlaktes. Bij een hard gradual filter is de overgang van licht naar donker duidelijk en snel en is het uitermate geschikt voor zee, en woestijnlandschappen.

Het omgekeerde R-GND filter en het cetrum C-GND filter zijn het meest geschikt, om te gebruiken tijdens het fotograferen van de zonsondergang en de zonsopkomst. Omdat het donkerste gebied van het filter zich in het midden bevindt kun je toch de kleuren in de lucht vastleggen met behoud van een goed belichte horizon.

Alle gegradueerde filters komen in verschillende dichtheden voor, maar hebben niet dezelfde aanduiding, als filters met een vaste of variabele dichtheid. Voor de graduele zijn de volgende aanduidingen van toepassing, de GND0.6 is 2-stops, GND0.9 is 3-stops en GND1.2 is 4-stops. Afhankelijk van wat wenselijk is voor de opname moet je een filters gebruiken met het juiste aantal stops. Heldere luchten vereisen een sterkere dichtheid of een hoog aantal stops, om hemel en voorgrond in evenwicht te brengen. Bijvoorbeeld een zonsondergang aan de kust vereist een 3 stop of zelfs een 4 stop filter met een medium/harde rand of een omgekeerd GND-filter, maar wanneer er bomen en bossen aan de horizon zijn, dan kan een zacht 2 stop filter al genoeg zijn, om het gewenste evenwicht te bereiken.
Schuiffilters of Magnetische circulaire filters
Afhankelijk van je eigen behoeften kun je kiezen tussen schuiffilters of ronde filters, wat voor de een omslachtig is kan voor de ander een voordeel zijn. We gaan eerst de schuiffilters bekijken die een rechthoekige of vierkante vorm hebben eens bekijken (ook wel systeem filters genoemd).

Schuiffilters zijn het meest geschikt voor landschapsfotografen, die veel werken met lange sluitertijden. De voordelen van bijvoorbeeld een K100-K9 houder zijn, dat je naar behoefte filters in de houder kunt schuiven en de hoogte van de filters overgang in je beeld kan bepalen, om balans in de belichting te krijgen. Door het graduele filters in hoogte te verschuiven, kan je de juiste plek van de overgang in je beeld bepalen, het is mogelijk om heel nauwkeurig te werken en heb je het licht beter onder controle.

De zwakke punten van de schuiffilters zijn het gewicht en de omvang, in vergelijking met ronde filters. Het investeren in een Schuiffilter systeem kan duur zijn, als je pas begint met filter gebruik. Let ook op dat je mogelijk een 150mm of zelfs 170mm filter systeem nodig hebt als je gebruik maakt van lenzen met een bijzonder grote openingshoek.

Ronde filters zijn lichter en compacter, waardoor ze geweldig goed scoren bij reisfotografen en mensen, die niet veel gewicht en volume mee willen nemen. Ze zijn ook sneller te verwisselen, vooral de Kase Wolverine Magnetic Circular Filters zijn uniek in dit segment.

De ronde GND-filters zijn een stuk minder flexibel in gebruik, omdat ze niet omhoog of omlaag geschoven kunnen worden, zoals de schuiffilters filters, echter is er sinds eind 2020 ook een magnetische houder beschikbaar voor magnetische filters die het wel mogelijk maakt om ronde GND filters te verschuiven in hoogte.

Met ronde filters kan je wel eerder een vignetteringprobleem kunnen krijgen, vooral als je filters gaat stapelen. Het advies hiervoor is om altijd een grotere filtermaat te pakken dan je lens diameter. Bijvoorbeeld op een lens van 72 mm met een adapter ring 72-77mm filters gebruiken van 77 mm of zelfs 82mm.

Hoe weet je nu, welk filter het beste voor je is?
Deze keuze wordt bepaald door het onderwerp, wat je wil gaan fotograferen, maar dit kan ook per locatie en tijdstip van de dag anders zijn. De hoeveelheid licht is altijd anders en daar moet je dus controle over gaan krijgen. Wij kunnen je wel een eind op weg helpen, om je keuze te bepalen. Met een high-end en zeker met de masterkit neem je controle over het licht en gaat er een creatieve wereld voor je open.


Welk filter is het beste voor een landschapsfotograaf?
Het 6-stop ND64 filter en het 3-stop S-GND0.9 filter zijn de meest veelzijdige en nuttige filters in de tas van de landschapsfotograaf. Met het 6 stop filter kun je de sluitertijd tot 2 minuten verlengen en met het 3 stop GND-filter kun je daarnaast het verschil in belichting van de voor en achtergrond, het land en de lucht in balans brengen.

Wil je gaan experimenteren met lange sluitertijden?
Het 10-stop ND1000 filter geeft je de beste resultaten, bijvoorbeeld kusten met beukende golven, verander je hiermee in rustige gladde, vlakke zeeën en stedelijke gebieden met veel mensen massa’s, verander je zo in rustige plekjes. Je kunt nog overwegen om eventueel een GND-filter toe te voegen, om een betere balans te krijgen in de lucht en de voorgrond. Vaak is dit een kwestie van uit proberen en experimenteren. Het leidt vaak naar verassende resultaten.

Zoek je een filter om te gebruiken bij film opnames?
Een variabel ND filter of een licht (ND4 of ND8) ND hebben hierbij de voorkeur. Het variabele ND filter geeft je de mogelijkheid om tijdens het filmen het aantal stops te wijzigen, zonder van filter te wisselen en te moeten stoppen met filmen, ondertussen kun je met een vaste sluitertijd, lage ISO en kleine scherptediepte toch je lichtomstandigheden aanpassen.

Waarom Kase Wolverine Filters?
De Kwaliteit van onze producten. De gebruikte materialen omvatten het hoogwaardige optische glas B270, dat nagenoeg onbreekbaar is en dat is voorzien van een speciale nano coating en vuil- en waterafstotend is. De Wolverine-serie van Kase-filters zijn professionele ultra-low colour cast glasfilters, dus zonder waarneembaar kleurzweem. Ze vallen meestal niet in stukken als je ze per ongeluk laat vallen.  Verder zijn de filters voorzien van een nano coating die het reinigen van de filters in alle omstandigheden makkelijk maakt. Onze ambassadeurs hebben de filters getest op een 100MP midformaat camera en de filters laten zelfs op deze hoogkwalitatieve camerasystemen geen optische problemen zien en behouden de scherpte met een ijzersterke lichttransport. Het fotograferen met Kase Wolverine series geeft je veel voldoening, ongeacht de omstandigheden waarin je je bevind.

Ansel Adams zei ooit “Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment”. Maar wij weten inmiddels dat dit komt omdat hij niet de Kase Wolverine Filters in zijn fototas had zitten, want daarmee heb je volledige controle over het licht.

Meer informatie, toepassen van filters in de praktijk kunt U leren van onze ambassadeurs en filters experts tijdens een van de vele workshops die zij jaarlijks organiseren. Deze workshops onder de vlag van de Kase filter academy worden overal in ons land georganiseerd. De opbouw is van introductie workshop for expert en masterclasses.  Onze ambassadeurs hebben jarenlang ervaring in het gebruik van Kase filters en hebben diverse nationale en internationale prijzen gewonnen met hun foto’s. Tijdens de workshops van Kase Academy leren ze U de geheimen van de landschapsfotograaf.